Powiatowy Konkurs Potraw i Produktów Regionalnych

ŚLĄSKI OŚRODEK DORADZTWA ROLNICZEGO
                       W CZĘSTOCHOWIE   

POWIATOWY ZESPÓŁ DORADZTWA ROLNICZEGO
W TARNOWSKICH GÓRACH
ul. Morcinka 9a, 42-620 Nakło Śląskie
tel. (32) 285 18 47, e-mail: pzdr.tarnowskiegory@odr.net.pl
                                                       

Powiatowy Konkurs Potraw
i Produktów Regionalnych
                                                                                 

             Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego
w Nakle Śląskim, 8 października 2021r. o godz. 17:00 organizuje konkurs kulinarny w Bibliotece i Ośrodku Kultury w Tąpkowicach. Temat tegorocznej edycji to „Potrawy jarskie”. W konkursie weźmie udział dziewięć Kół Gospodyń Wiejskich z Powiatu Tarnogórskiego
oraz Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nakle Śląskim.

Celem konkursu jest kultywowanie i promowanie tradycji i obyczajów śląskich, jak również identyfikacja regionalnych i tradycyjnych potraw będących dziedzictwem kulinarnym
regionu.

Członkinie Kół Gospodyń Wiejskich prezentują produkty i potrawy ściśle związane
z regionem Śląska. Wyszukują stare i zapomniane przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Przedstawicielki KGW występują w strojach śląskich. Konkurs przebiegać będzie w dwóch etapach. Pierwszy etap to krótka prezentacja przygotowanych produktów i potraw,
ich nazwy tradycyjne, gwarowe i związek z regionem. Drugi etap to ocena i degustacja
potraw. Ocena uwzględnia walory smakowe, wygląd, sposób przygotowania
i podania potraw. Oceny potraw oraz estetyki ich podania dokonuje komisja konkursowa
powołana przez organizatorów w dniu konkursu.

Skip to content